PORCUM


*
EPICURI DE GREGE PORCUM.
Aquesta declaració la va fer l'admirat poeta Horaci, perquè com que posseïa la vena satírica, ell mateix es va considerar seguidor d'Epicur i de la seva sempre recomanable filosofia. Per aquest motiu, i sortint al pas de les crítiques, va reconèixer que era un porc de la cort d'Epicur.
*
Avui és sant Antoni Abat, molt venerat pels pagesos i per qui posseeix bestiar que cal protegir sota la capa del sant baró. En honor seu se celebren els Tres Tombs i, a Tarragona, l'església de sant Llorenç o dels Pagesos, que compta amb admirables obres gòtiques i també modernistes (Jujol), tindrà bona festa.
*
Sant Antoni, un dels barbuts de la setmana més freda de l'any, porta sempre un porc al costat, a més d'altres animals. Però el porc és ben visible. És un porc epicuri però ell no ho sap. I els que veneren el sant tampoc.
*
Considerant que la doctrina d'Epicur és del tot moderna, perquè un element molt important que conté és evitar el temor als déus, a la mort i al futur, i saber que la felicitat no és altra cosa que l'absència del dolor físic i de les passions, és molt i molt recomanable seguir el reflexiu Horaci i declarar-se també "porc de la cort d'Epicur."
*
Aprofito aquest dia assolellat de gener i declaro que sóc, i en vull ser més, lliure de temors, tant si provenen dels déus, de la mort com del futur.
*
Cal saber que Epicur no era ateu. Jo tampoc.
*
Però si el dilecte i enyorat Horaci, que va escriure dels dies de roses i de l'illa de la felicitat, es va declarar porc del ramat d'Epicur, jo també.
*
*
*
Estampa de sant Antoni Abat. Col·lecció d'O.X.

1 comentari:

Israel Clarà (La figa del Papiol) ha dit...

Doncs jo també m'apunto a aquesta cort d'Epicur perquè és un dels meus autors predilectes. Juntament amb l'estoicisme, l'epicureisme va entrar a Roma per convertir-se en la filosofia de les classes més cultes i benestants. Una sàvia visió de la vida...