LA CAPITAL SENSE NOM


*
Divendres passat, dia 29 de gener, des del Govern se’ns feia creure que l’Avantprojecte de Llei de Vegueries quedava de moment congelat fins que s’arribés als acords necessaris entre territoris. El conseller Ausàs visitava Tarragona i amb un somriure pressumptament cínic, declarava que “s’estava treballant per enllestir el text definitiu(...) i que les 5.044 al·legacions de Tarragona es tractaran com si fossin una de sola”. (?). Dimarts següent, dia 2 de febrer, ens cau al damunt la Llei ja aprovada i, segons la premsa, “in extremis”. Les al·legacions de Tarragona, a l’aigüera.

De les fins al moment quatre capitals catalanes, només tenen nom Lleida, Girona i Barcelona. Algunes veus retreuen de tant en tant que certs partits polítics eviten pronunciar o escriure “Catalunya” en els seus comunicats i programes. D’aquesta mateixa manera, fa uns quants anys que s’evita pronunciar o escriure el nom de “Tarragona” per part dels polítics. No de tots, només dels irresponsables.

Lleida, Girona i Barcelona tenen Universitat amb el seu nom. Tarragona no. Les mateixes capitals tenen estacions modernes amb el seu nom. Tarragona no. Aquestes tres poblacions tindran Vegueria amb el seu nom. Tarragona no. ¿Quina mà negra política ens vol esborrar del país? ¿És que existeix una enveja inconfessable de la nostra capitalitat, avalada per la Història des dels temps de la segona Roma? ¿Per què els polítics, sorgits del poble i mantinguts pel poble, trepitgen la seva veu? Tarragona, la primera capital en indústria i port, comptant les nuclears que abasten d’energia gran part del territori peninsular, sofreix la contaminació més alta i la falta de serveis i comunicacions també més alta del país. Hem arribat tan baix que fins i tot ens deixem prendre el nom. No sé si aquest Govern és capaç d’impartir justícia, però ahir ens va demostrar que no.
*
*
*
"El pecat original" 1509-1510. Miquel Àngel. Volta de la Capella Sixtina.

6 comentaris:

Josep Gironès Descarrega ha dit...

Ja fa temps que des de la Generalitat s'utilitza la denominació Camp de Tarragona, malgrat sigui una unitat geogràfica que només inclou una part de l'actual província. Ho fan per tal d'evitar la definició històrica de Tarragona. Si això ens fan a casa i els de casa, no cal que ens queixem quan a Espanya ens diuen "el noreste".

Unknown ha dit...

Noia, tinc uns quants nous amics a Reus i uns quants de vells a Tarragona. Si fos per la gent tindria el cor dividit.

Però t'he de donar la raó. No entenc que es maltracti el nom i la imatge de marca de Tarragona, ciutat imperial.
Una cosa així només la pot fet gent de mala fe o gent de bona fe mal educada, mal infromada, manipulada.

Això de "Camp de Tarragona" em sembla una broma de mal gust, però em temo que si ho voleu canviar us ho haureu de guanyar a base de boicots i guerra de guerrilles, i només podrà ser si sou prou gent.
Tingue sempre a mà L'art de la guerra.
Perquè ja se sap que els deus premien els dolens quan aquest són més nombrosos que els bons...

Aneu cavant trinxeres i preparant els rocs i les faixes. Ho teniu pelut. ;-)

Montse ha dit...

Olga, estacions noves, dius? ÔÔ

bé, millor que no hagis d'anar mai als lavabos de l'estació de Plaça de Catalunya

ja, ja sé que no van per aquí els trets, que tens tota la raó. Només que m'ha fet gràcia això de les estacions noves...

No sé què els passa, amb Tarragona. Ni entenc què els ha agafat ara mateix amb la història de les vegueries, "con la que está cayendo"... però jo no sóc ningú!

Tarragona m'esborronaaaaaaaa :)

jaka ha dit...

Bon dia Olga, estic indignada però ja fa tant de temps... que quasi ni ho noto, es un estat permanent...

Una abraçada,

Clidice ha dit...

tot plegat, i vist des d'una mica lluny, em sembla força absurd. Com es pot negar la capitalitat més antiga del país? no serà que aquí manen els uns i allà els altres? (posa l'aquí i l'allà on vulguis)

Antoni Casals i Pascual ha dit...

Ens hempassat anys reivindicant (alguns, no tots pel que veig)la desaparició de les províncies i ara no somcapaços de posar-nos d'acord amb una altra distribució territorial. Crec que hauríem d'haver perdut el temps demanant la província única i no generant conflictes intercomarcals que només ens porten a desprestigiar les institucions. Ah, els de CiU que no es facin ara els xulos, que les primeres propostes les van fer ells...