BABETTE


BABETTE

*

20-2-13

*

Per sort hi ha gent de bon gust que aprecia la literatura i el cinema en majúscules. Les majúscules no signifiquen complicacions ni barroquismes en el cas que esmento. És precisament a l’inrevés: un conte (els contes, entre nosaltres, encara són literatura de segona o de tercera) d’Isak Dinesen (Copenhague 1885-1962), baronessa Karen Blixen, va servir perquè el danès Gabriel Axel en fes una pel·lícula inoblidable i tècnicament perfecta,  fidel a la narració fil per randa. El conte és “El festín de Babette”, el mateix títol de la pel·lícula.

            Resulta que per celebrar el 25 aniversari de la pel·lícula, Nordica Libros va voler publicar un bell volum il·lustrat: “El festín de Babette”. No ho he sabut fins fa pocs dies i he corregut a comprar-me’l. Les il·lustracions, en blanc i negre, han valgut el premi Junceda a Noemí Villamuza. El llibre en tapa dura el van editar el 2007, es va exhaurir i ara el volum és en rústega, una mica més petit però amb el mateix contingut: només aquest conte i els dibuixos.

            En un sopar remot, Daniel Giralt-Miracle em va recomanar aquesta pel·lícula i li ho he agraït sempre. Ara els sopars i trobades amb col·legues o afins s’han acabat per a mi. L’edició que tenia de “El festín de Babette” és dins el llibre “Anécdotas del destino” ( Alfaguara 1986). Un conte relativament curt, escrit amb senzillesa, riquesa narrativa i de gran profunditat en les intencions. L’he explicat als alumnes quan n’he tingut i l’he recomanat ferventment. Sé que pocs entre nosaltres el recorden o potser no l’han llegit mai. Però altres, fins i tot celebren els 25 anys de la pel·lícula memorable. I, encara uns altres, aprenen de passada a llegir i escriure allò que val la pena.  

*

 

 
                                                                                                                        49

15 comentaris:

Josep Gironès Descarrega ha dit...

Agraeixo aquesta i altres sàvies recomanacions.

Helena Bonals ha dit...

L'he vist més de dues vegades, la pel·lícula. Devia tenir disset anys quan la van estrenar, recordo que ens la va recomanar el meu pare.

Carme Rosanas ha dit...

No he llegit el llibre, però hi posaré remei. Gràcies.

kalamar ha dit...

Dos festins per celebrar:
Buscaré el llibre.
La passaré als meus pupilos.

Teresa Costa-Gramunt ha dit...

He vist la pel.lícula. I de la Karen Blixen he llegit molta cosa... Una altra recomanació: els seus "Ensayos completos", publicat per Losada el 2003.

novesflors ha dit...

M'anote la referència.

Sebastià Martori ha dit...

No coneixia ni la pel·lícula, ni el conte, ni a la senyora baronesa i els seus escrits.

Apunto també la referència, a veure si llegint i mirant bon cel·luloide puc aprendre alguna coseta i deixar de ser tan Profà en tot

Antònia ha dit...

Olga, has parlat d'Isak Dinesen i no has mencionat la relació amb "Memòries de Àfrica", segur que tothom l'ha vista.
Aquestes baronesses...

http://es.wikipedia.org/wiki/Memorias_de_%C3%81frica_%28novela%29

Relatus ha dit...

Jo també me l'apunto! Per mi els bons contes són literatura de primeríssima fila.

Allau ha dit...

La vaig tornar a veure en edició restaurada aquest any passat. Encara emociona com el primer dia. Quina bella metàfora de l'art.

Sílvia ha dit...

No l'he llegit, el buscaré! Per sort hi ha gent de bon gust que recomana la literatura i el cinema en majúscules :)

Pilar ha dit...

"Jo tenia una granja a l'Àfrica, al peu dels turons de Ngong. L'equador travessava aquelles terres altes a un centenar de milles al nord, i la granja s'assentava a una alçada d'uns sis mil peus. Durant el dia et senties a una gran altitud, prop del sol, les primeres hores del matí i les tardes eren netes i assossegades, i les nits fredes..."



Karen Christentze Dinesen : Memòries d'Àfrica



El llibre que comença amb aquest text i la pel·lícula també em van agradar molt.

M. Roser ha dit...

Miraré si trobo aquesta nova edició del Festín de Babette...Jo no coneixia el llibre ni la peli, gràcies per fer-ne esment, Olga.
Petonets.

Rachel ha dit...

M'apunto la recomanació!
gràcies per compartir.

Antònia ha dit...

Ahir vaig llegir el llibre, em va agradar molt el missatge sobre "la filosofia" de l'artista.
De fet, es pot extrapolar a altres àmbits.
No m'explico més, per si no l'heu llegit, encara.