GRANS DESCONEGUTS, TRESORS LITERARIS


GRANS DESCONEGUTS, TRESORS LITERARIS
*
21-5-13
*

Werner Herzog, enèrgic director de cinema, descriu el viatge que va fer el 1974, un viatge intrèpid, dur: DEL CAMINAR SOBRE HIELO-MUNICH-PARÍS (Editorial La Tempestad 2003).  Emprèn una marxa en ple hivern glaçat per anar a París a visitar una amiga artista que estava greument malalta i l’havia demanat. Herzog va pensar que si anava a peu pel camí més directe, ella sobreviuria. “Descendía por un bosque solitario: por todas partes abetos caídos que obstaculizan la carretera; las ramas impregnadas de agua que va goteando. A mis pies, en el confín de las nubes, descubro grandes praderas, un valle y colinas cada vez más chatas, y me percato, a grosso modo, que ya no estoy en la Selva Negra.” 107 pàgines intenses d’observació de la natura inclement  i de la fe en el sentiment positiu.

            VIAJE A PIE, de Julio Villar (Editorial Juventud 1986). Aquest autor, alpinista aventurer i excel·lent narrador, viatja sol, també a peu, vivint les sensacions en profunditat:  “Por el valle baja el frío. La niebla pasa volando. Junto al río viven unos olmos desmochados.// Tres mujeres de negros pañuelos y un hombre silencioso queman unos setos.// Los perros dormitan. Uno de ellos me ve, me ladra y me sigue corriendo. // El monte quemado huele a chocolate.” Julio Villar il·lustra el seu llibre amb simples traços de paisatge expressius. 215 pàgines delicioses.

            El primer llibre el tenia ja fa anys i me l’havien recomanat. Bon consell. El segon, el vaig comprar diumenge al mercadet de la catedral. Excel·lent troballa per a un llibre nou saldat. Dos llibres més de misteri, en bon estat, i l’amic llibreter me’ls deixa tots tres per 5 euros. El sol de migdia va tastant les pedres daurades i els marbres blancs, els llibres i els metalls dels brocanters. Un viatge conegut que m’ha portat nous i vells horitzons.

*
La pluja. Dibuix d'OX.
           

6 comentaris:

Maria Dolors Giral ha dit...

Olga, no puc més de ganes que ens coneguem. Perquè no fem una trobada, abans de l'estiu,per exemple diumenge a les dotze a l'entrada de la Catedral? Diga'm si et va bé o a quina hora o quin lloc. Per tu, on sigui.

Maria Dolors Giral ha dit...

Ah si t'estimes més fer-ho per correu és dgiralq@gmail.com

Relatus ha dit...

M'agrada sobretot la primera recomanació: davant la impotència de no poder ajudar a la seva amiga, el protagonista s'aferra a una idea i la compleix fins les darreres conseqüències. Buscaré la novel·la.

Helena Bonals ha dit...

Amb pocs diners pots fruir tant!

Teresa Costa-Gramunt ha dit...

Les meravelles que he comprat així, de segona mà, no té fi ni compte... Aquestes troballes em fan molt feliç!

M. Roser ha dit...

De tant en tant, trobes alguna petita joia literària, que et fa gaudir especialment amb la seva lectura...
M'ha agradat molt aquest fragment del "Viaje a pié"...
Bon capvespre, Olga.